Τακτικές προσαρμογές που έχουν μετατρέψει την Αργεντινή

Η Αργεντινή είναι μία από τις ισχυρές δυνάμεις στο διεθνές ποδόσφαιρο. Νικητές δύο Παγκόσμιων Κυπέλλων, η τρέχουσα πορεία τους στους προημιτελικούς δεν ήταν ομαλή.

Όμως, με μερικές έξυπνες ρυθμίσεις τακτικής από τον νεαρό προπονητή Lionel Scaloni και κάποια μαγική ιδιοφυΐα από το αριστερό πόδι του Lionel Messi, ο La Albiceleste φαίνεται σαν να είναι μέσα με μια πραγματική βολή να τα κερδίσει όλα.

Μπορεί να μην είναι απλό από εδώ και πέρα, αλλά ο Scaloni έχει δείξει ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές και εκτροπή από το σχήμα με το οποίο ξεκίνησαν το τουρνουά. Λοιπόν, τι έχει αλλάξει μετά την συγκλονισμένη ήττα της Σαουδικής Αραβίας;

Αλλαγή σχηματισμού

Η ήττα της Σαουδικής Αραβίας ήρθε την κατάλληλη στιγμή για την Αργεντινή. Έχοντας πάει 35 παιχνίδια αήττητοι, ήταν μάλλον ένα και καλύτερο να χάσουν νωρίς παρά στη φάση νοκ-άουτ. Μπορεί να έχουν πέσει στο τρίτο φαβορί του διαγωνισμού στις 9/2, αλλά οι αποδόσεις τους για τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου οφείλονται μάλλον στο πόσο καλές έδειχναν η Γαλλία και η Βραζιλία και όχι η απόδοσή τους από την αρχική ήττα τους.

Η Αργεντινή παρατάχθηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας σε σχηματισμό 4-4-2/4-4-1-1 με τους Μέσι και Λάουταρο Μαρτίνεζ μπροστά. Η ιδέα πίσω από τη σύνθεση ήταν να παρέχει δύο σειρές αμυντικής σταθερότητας και να αφήσει τους εμπρός να βρουν τη δημιουργικότητα και τους στόχους. Προβλήματα προέκυψαν όταν το μεσαίο πεδίο φαινόταν ασύνδετο και τα κενά των αποστάσεων γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έβγαλαν τον ίδιο σχηματισμό στο επόμενο παιχνίδι εναντίον του Μεξικού, αλλά με πολλές αλλαγές προσωπικού. Αν και κέρδισαν, οφειλόταν σε κάποια πανέμορφη δουλειά του Μέσι; σαφώς, κάτι έπρεπε ακόμα να γίνει. Η μετάβαση σε ένα 4-3-3 τους επέτρεψε να υπαγορεύουν τα πράγματα στο κέντρο, να σπρώξουν ψηλά και ευρεία, και, το καλύτερο από όλα, να πάρει Messi στην μπάλα περισσότερο.

Ελευθερία για Messi σε ψευδή 9

Ο υποκοριστικός playmaker δεν ήταν καθόλου ήσυχος στα δύο πρώτα παιχνίδια του. Σκόραρε και στα δύο, αλλά αφήνοντάς τον να επηρεάσει τα παιχνίδια παρασυρόμενος σε θύλακες χώρου θα είναι η καλύτερη ευκαιρία της Αργεντινής να πετύχει. Το 4-3-3 επιτρέπει Messi να ενεργεί ως ψευδής 9 για να πέσει στο κέντρο και υπαγορεύει πράγματα από το κέντρο του πάρκου, ενώ τα φαρδιά εμπρός είναι στενά, με πλάτος που παρέχεται από τις fullbacks.

Το μεσαίο επίπεδο 3 που είναι αγκυροβολημένο από τον Rodrigo de Paul έχει την ίδια ικανότητα, ένταση, αμυντική σταθερότητα και πονηριά για να δώσει στην Αργεντινή ό, τι χρειάζεται για να πετύχει. Ο βετεράνος αμυντικός Nicolás Otamendi είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος μιας άμυνας που παραχώρησε μόνο ένα γκολ στη φάση των ομίλων.

Επίθεση σχήματος/αμυντική σταθερότητα

Το επιθετικό σχήμα έχει δώσει Messi την ελευθερία να επηρεάσει το παιχνίδι σε στιγμές. Φυσικά, χαλαρώνει στα παιχνίδια, αναλύοντας πώς παρατάσσονται οι αντίπαλοι και πώς μπορεί να τους εκμεταλλευτεί. Δουλεύει στα μισά κενά, πέφτει βαθιά για να πάρει την μπάλα και κόβει τις άμυνες με έξυπνα ένα-δυάρια. Οι στόχοι τους δεν ήταν πάντα εύκολοι τερματισμοί, αλλά με την ακρίβεια του παιχνιδιού του Μέσι, κατάφεραν να σκοράρουν σε κάθε παιχνίδι. Έχοντας έναν από τους καλύτερους παίκτες του δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Βασιζόμενοι σε αυτόν για να βρει στιγμές μαγείας επιτρέπει σε όλους τους άλλους να παίζουν σε συγκεκριμένους ρόλους.

Πρωτίστως, η Αργεντινή χρειάζεται αμυντική σταθερότητα. Γνωρίζοντας ότι θα σκοράρουν, το κέντρο προσφέρει στο πίσω μέρος αρκετή προστασία. Αν και οι fullbacks σπρώχνουν προς τα πάνω στην κατοχή τους, είναι γρήγοροι να υποχωρήσουν και ακόμη και να πάρουν προστασία από τους μεγάλους προς τα εμπρός. Αν και ο Μέσι διατηρεί την ενέργειά του για επιθέσεις σε φάσεις, προσφέρθηκε να πιέσει ψηλότερα στο γήπεδο σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Αργεντινή θα μπορούσε να συσταθεί για την επιτυχία. Παρόμοια με το πώς κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Μαραντόνα το 1986, έχουν βάλει μια ομάδα γύρω από Messi που μπορεί να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά, ενώ έρχεται με στιγμές αγώνα-νίκη.