Πρώην πρόεδροι της FIFA και της UEFA κατηγορούμενοι για απάτη

Ελβετοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο της FIFA Sepp Blatter και τον πρώην πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί για πολλαπλά αδικήματα.

Μετά από εξαετή έρευνα, Ελβετοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Sepp Blatter και Michel Platini για απάτη και άλλα αδικήματα.

Οι Ελβετοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν τις έρευνες για την πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από τη FIFA στον Πλατινί. Ο Blatter, 85 ετών, και ο πρώην διεθνής Πλατινί της Γαλλίας, 65 ετών, ενδέχεται να δικαστούν τους επόμενους μήνες.

«Αυτή η πληρωμή κατέστρεψε τα περιουσιακά στοιχεία της FIFA και εμπλουτίστηκε παράνομα τον Πλατινί», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Ελβετίας.

Οι δύο πρώην αξιωματούχοι της FIFA αρνήθηκαν το αδίκημα, ισχυριζόμενοι ότι η συμφωνία για τη συναλλαγή χρονολογείται πριν από 20 χρόνια.

Τα άλλα φερόμενα αδικήματα του Blatter περιλαμβάνουν κακοδιαχείριση, υπεξαίρεση κεφαλαίων της FIFA και πλαστογραφία εγγράφου.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη νομική υπόθεση του Blatter. Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης δίωξη για καταβολή από τη FIFA ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 2010.

«Αντιμετωπίζω τις διαδικασίες στο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο με αισιοδοξία — και ελπίζω ότι, με αυτό, αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλα τα γεγονότα θα λυθούν καθαρά», δήλωσε ο Blatter σε δήλωσή του.

«Όσον αφορά την καταβολή του ποσού των δύο εκατομμυρίων φράγκων από τη Fifa στον Michel Platini, μπορώ μόνο να επαναλάβω τον εαυτό μου: Βασίστηκε σε μια προφορική σύμβαση που ρύθμιζε τις συμβουλευτικές δραστηριότητες του Πλατινί για τη FIFA μεταξύ 1998 και 2002», πρόσθεσε.

Στην Ελβετία, οι κατηγορίες για απάτη μπορούν να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών.