Παγκόσμιο Κύπελλο: Διεθνής Αμνηστία χτυπά Infantino μετά από αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις

Ο πρόεδρος της FIFA ήταν απρόθυμος να δεχθεί κριτική για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων από το Κατάρ.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τον Gianni Infantino για «παραμερισμό επικρίσεων νόμιμων δικαιωμάτων» στην ομιλία του κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Ο πρόεδρος της FIFA ανταποκρίθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε σχόλιά του εν όψει του εναρκτήριου αγώνα του τουρνουά μεταξύ Κατάρ και Εκουαδόρ.

Μιλώντας για το ζήτημα των διακινούμενων εργαζομένων, ο Infantino κατηγόρησε τους Ευρωπαίους επικριτές για υποκρισία.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράνομοι εργάτες στην Ευρώπη, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες που δεν είναι οι καλύτερες», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA.

«Στο Κατάρ, φυσικά, υπάρχουν πράγματα που ακόμα δεν λειτουργούν, αλλά αυτό το μάθημα ηθικής είναι μονόπλευρη, είναι απλώς υποκρισία».

Η Διεθνής Αμνηστία αντέδρασε στα σχόλια του Infantino λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Ο Steve Cockburn, Επικεφαλής Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Αφήνοντας στην άκρη τις νόμιμες επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Gianni Infantino απορρίπτει το τεράστιο τίμημα που καταβάλλουν οι μετανάστες εργαζόμενοι για να καταστήσουν δυνατή τη ναυαρχίδα του τουρνουά — καθώς και την ευθύνη της FIFA γι’ αυτό.

«Τα αιτήματα για ισότητα, αξιοπρέπεια και αποζημίωση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως κάποιο είδος πολιτιστικού πολέμου — αποτελούν οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα που η FIFA έχει δεσμευτεί να σέβεται στα καταστατικά της.

«Εάν υπάρχει μια μικρή αχτίδα ελπίδας, είναι ότι ο Infantino ανακοίνωσε ότι η FIFA θα δημιουργήσει ένα κληροδοτημένο ταμείο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι απλή βιτρίνα. Αν η FIFA πρόκειται να διασώσει κάτι από αυτό το τουρνουά, πρέπει να ανακοινώσει ότι θα επενδύσει ένα σημαντικό μέρος των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα κερδίσει ο οργανισμός από αυτό το τουρνουά και να διασφαλίσει ότι αυτό το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση αποζημίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους».