Ο απίστευτος λόγος που ο Νιούκαστλ αρνήθηκε να υπογράψει το Ζιντάν για 1,2 εκατομμύρια λίρες.

Ο ποδοσφαιρικός πράκτορας Μπάρι Σίλκμαν είπε μια απίστευτη ιστορία για τον καιρό που ο Νιούκαστλ απέρριψε την ευκαιρία να υπογράψει τον Ζινεντίν Ζιντάν για 1,2 εκατομμύρια λίρες.

Η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ απέρριψε την ευκαιρία να υπογράψει τον Ζινεντίν Ζιντάν το 1996 μόνο για 1,2 εκατομμύρια λίρες, μια συμφωνία που πολλοί θα θεωρούσαν ως το παζάρι του αιώνα.

Χάρη σε μια πληροφορία από τον μέσο Ρόμπι Σλέιτερ Γουέστ Σλέιτερ, ο Μπάρι Σίλκμαν παρατήρησε τον Ζιντάν. Ο πράκτορας χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του με τη λέσχη του παίκτη Μπορντό για να τον προσφέρει στον τότε διευθυντή του Νιούκαστλ Κέβιν Κίγκαν, ο οποίος έστειλε έναν ανιχνευτή για να πάρει μια λεπτομερή αναφορά για τον παίκτη.

Αλλά προς την απόλυτη δυσπιστία του Silkman, ο ανιχνευτής είπε στον Keegan ότι ο Zidane δεν είχε καμία πιθανότητα να τα φτιάξει. Πρόσθεσε ότι ο μέσος ήταν μόνο «αρκετά καλός για να παίξει για τους Λύκους» — ο οποίος αγωνιζόταν για την επιβίωση στην Πρώτη Κατηγορία (τώρα γνωστό ως Πρωτάθλημα).

«Σκέφτηκα να σκοτώσω με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια και να πάω να τον δω να παίζει και να δω τι σκέφτομαι», είπε ο Silkman στο TalkSport.

«Τη μέρα που πήγα να τον δω να παίζει είχε γρίπη, και τον έφεραν μόνο στο ημίχρονο, αλλά σκόραρε ένα γκολ και έκανε άλλα δύο.

«Μετά από δέκα λεπτά, είπα στον Robbie [Slater] πρέπει να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε πίσω εδώ.

«Επέστρεψα στον [συνάδελφο πράκτορα] Jerome [Anderson] και είπα ‘Έχω παρακολουθήσει τον παίκτη και πρόκειται να τον βάλω με τον Kevin Keegan και αν γίνει συμφωνία, θα φροντίσω να σε προσέξου’.

«Είπε ‘αυτό θα ήταν φανταστικό.»

Silkman συνέχισε: «Μίλησα με τον Kevin και είπε ότι έχω δει αυτόν τον παίκτη στη Γαλλία και φαίνεται απολύτως φανταστική. Το όνομά του είναι Ζινεντίν Ζιντάν. Ήταν 24, και αυτό έγινε τον Ιανουάριο του 1996.

«Ο Κέβιν μου είπε ότι θα έβαζε κάποιον σε αυτό και θα είχε κάποιον στη Γαλλία και ξέρει τους παίκτες και θα τον παρακολουθούσε.

«Είπα ‘Κεβ, ένα εκατομμύριο τοις εκατό θα είναι αρκετά καλό’.

«Όσο ήμουν εκεί, πήγα να δω τον πρόεδρο του Μπορντό και μου είπε ότι ήθελαν 1,2 εκατομμύρια λίρες και αν έπαιρναν αυτό, θα μου έδιναν μια μικρή προμήθεια από αυτό. Νόμιζα ότι υπήρχε μια συμφωνία για ένα εκατομμύριο λίρες, αλλά αν μείνω σε £1,2 εκατομμύρια τότε τουλάχιστον είμαι ασφαλής.

Είπα στον Κέβιν ότι η τιμή ήταν 1,2 εκατομμύρια λίρες. Έστειλε κάποιον να τον προσέχει και μετά από λίγες μέρες μου έστειλε ένα φαξ.

«Πήρε πίσω την αναφορά του από τον τύπο που τον παρακολούθησε και είπε ότι ο παίκτης δεν έχει καμία πιθανότητα να τα φτιάξει, στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να παίξει για τους Λύκους — που ήταν ο πάτος της Πρώτης Μεραρχίας.

«Τηλεφώνησα στον Κέβιν και είπα «ποιον έστειλες να δει αυτόν τον παίκτη, πρέπει να είναι ο Στίβι Γουόντερ ή ο Ρέι Τσαρλς».

«Ο Kevin γέλασε και είπε ότι αυτός ήταν ο τύπος στον οποίο βασίζονταν στη Γαλλία και αυτή είναι η αναφορά του. Είπε ότι έχει παρακολουθήσει τον παίκτη, ξέρει τον παίκτη, και πιστεύει ότι δεν είναι αρκετά καλός για να παίξει για τους Λύκους και ότι είναι ο πάτος της Πρώτης Μεραρχίας».

Ο Ζιντάν κέρδισε αργότερα τη Λιγκ 1 παίκτη της Σεζόν εκείνη τη χρονιά και σφράγισε μια μεταφορά στη Γιουβέντους. Έγινε νικητής του Ballon d’Or το 1998 και οδήγησε τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στην ευρωπαϊκή δόξα κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής καριέρας.

Ο μέσος σύντομα πήρε τα ταλέντα του στη Ρεάλ Μαδρίτης και σημείωσε αναμνηστικά τον νικητή στην τελική νίκη του Champions League του συλλόγου επί του Bayer Leverkusen το 2002.

Ο Ζιντάν κρέμασε τις μπότες του το 2006 και θεωρείται πλέον ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

Η Μπλάκμπερν Ρόβερς απέρριψε επίσης την ευκαιρία να υπογράψει ένα νεαρό Ζιντάν αφού κέρδισε τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ το 1995.