Μύθος του Μιλάνου θα λάβει το βραβείο του Προέδρου της UEFA

Το πρώην αφεντικό του Rossoneri θα γίνει ο τέταρτος Ιταλός αποδέκτης του βραβείου.

Ο σπουδαίος Αρίγκο Σατσί της Μίλαν θα λάβει το Βραβείο Προέδρου της UEFA στην κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ την Πέμπτη.

Το βραβείο αναγνωρίζει «εξαιρετικά επιτεύγματα που υπερβαίνουν το άθλημα» και κέρδισε τελευταία φορά ο υπερασπιστής του Μιλάνου Simon Kjaer και η ιατρική ομάδα της Δανίας για την αντίδρασή τους στην καρδιακή προσβολή του Christian Eriksen στο Euro 2020.

«Αυτό το βραβείο αναγνωρίζει την επαγγελματική αριστεία και, επιπλέον, τιμά την κληρονομιά που άφησαν εξαιρετικοί άνθρωποι στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σεφεράν.

«Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν αναδιαμορφώσει τη φιλοσοφία του παιχνιδιού με τον τρόπο που τα κατάφερε ο Arrigo Sacchi. Έτσι ώστε το ίδιο το άθλημα μπορεί να παρατηρηθεί σε δύο εποχές. Προ- και μετά-σάτσι.

«Οι ατελείωτες καινοτομίες τακτικής που εισήγαγε αποτελούν σήμερα τα θεμέλια κάθε παιχνιδιού ποδοσφαίρου, αντικατοπτρίζεται από γενιές προπονητών που έχουν ακολουθήσει.»

Ο Sacchi θεωρείται ευρέως μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών όλων των εποχών. Το πιεστικό στυλ του ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά προπονητών τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 1980.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως επικεφαλής του Μιλάνου, ο Sacchi κέρδισε τη Serie A ενώ διεκδικούσε διαδοχικά τους τίτλους του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

Αργότερα έγινε προπονητής της Ιταλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, το οποίο κατέληξε σε ένα πέναλτι εναντίον της Βραζιλίας στον τελικό του τουρνουά.

Ο Ceferin πρόσθεσε: «Ο Sacchi επανεφηύρε το ήθος της ομαδικής εργασίας, το οποίο υπερέβηκε σε απόλυτη αρμονία στο γήπεδο.

«Ο τέλειος συγχρονισμός και η νοοτροπία που κερδίζει, ανεξάρτητα από το αν έπαιζαν στο σπίτι ή εκτός έδρας, ένιωθαν σχεδόν υπερφυσικά τη δεκαετία του 1980. Αυτό ακριβώς είναι που χωρίζει την αριστεία από το μεγαλείο».