Κορυφαίοι 3 τερματοφύλακες της Ακτής Ελεφαντοστού όλων των εποχών

Το Ace Football παρουσιάζει μια λεπτομερή λίστα με τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουν παίξει για τους ελέφαντες.

Ο άνθρωπος που στέκεται ανάμεσα στα πόστα είναι η τελευταία ελπίδα της αμυντικής γραμμής να αποφύγει να παραχωρήσει ένα στόχο. Οι τερματοφύλακες είναι συνήθως υποτιμημένοι, με μόνο λίγους να επιτυγχάνουν την ίδια αναγνώριση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες θέσεις.

Ακτή Ελεφαντοστού έχει εισαγάγει αρκετούς θρυλικούς τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στα καλύτερα από τα καλύτερα και να δούμε τους τρεις κορυφαίους φύλακες της Ακτής Ελεφαντοστού όλων των εποχών.

Μπουμπακάρ Μπάρι

Ο Barry ξεκίνησε ως τερματοφύλακας του JMG Abidjan στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά σύντομα βρήκε το δρόμο του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μια μεταφορά στη Ρεν κράτησε το αστέρι της Ελεφαντοστού στη Λιγκ 1 για τρία χρόνια.

Στη συνέχεια μετακόμισε στο Βέλγιο το 2003, όπου πέρασε τα επόμενα 16 χρόνια παίζοντας σε διαφορετικές πλευρές της πρώτης κατηγορίας. Η διεθνής καριέρα του Barry ξεκίνησε το 2000, με το πρώην αστέρι Lokeren να εμφανίζεται σε 82 παιχνίδια για τους ελέφαντες.

Ο Barry δεν ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας της Ακτής Ελεφαντοστού για το Κύπελλο Εθνών της Αφρικής 2015. Ωστόσο, μια ώθηση τραυματισμού έδωσε την ευκαιρία στον έμπειρο τερματοφύλακα να τερματίσει τη διεθνή του καριέρα με μια τέλεια νότα. Έσωσε δύο πέναλτι και σκόραρε ένα στον τελικό του τουρνουά καθώς οι Ελέφαντες πέτυχαν τον δεύτερο τίτλο AFCON.

Jean Keita

Ο Keita εξελίχθηκε στο νούμερο ένα της ASEC Mimosas κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Τα απίστευτα αντανακλαστικά και τα αιχμηρά περάσματα του έπεισαν πολλούς ότι ήταν πράγματι ο καλύτερος φύλακας που είχε δημιουργήσει ποτέ το έθνος μέχρι εκείνο το σημείο.

Ένα πρότυπο για τον θρύλο της Γκάνας Robert Mensah, η Keita θεωρείται από τους μεγαλύτερους μύθους στην ιστορία της ASEC Mimosas. Ο θρύλος της Ακτής Ελεφαντοστού έπαιξε μπάσκετ και βόλεϊ για να βελτιώσει τα αντανακλαστικά του, κάτι που έγινε τάση μεταξύ τερματοφυλάκων στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο Keita έπαιξε για τον Μιμόζα από το 1961 έως το 1972, ενώ παραμένει αδιαμφισβήτητος ορεκτικός για την Ακτή Ελεφαντοστού. Κέρδισε έξι εθνικά κύπελλα και τρία πρωταθλήματα με τους γίγαντες της Ελεφαντοστού.

Αλέν Γκουαμενέ

Ένας άλλος πρώην σταρ της ASEC Mimosas, ο Gouamene, είναι ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας της Ακτής Ελεφαντοστού όλων των εποχών. Έπαιξε αναπόσπαστο ρόλο στην πρώτη νίκη του AFCON των Ελεφάντων το 1992.

Η απόδοση του Gouamene στα τελικά πέναλτι εναντίον της Γκάνα εξασφάλισε τη θέση του ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών της Ακτής Ελεφαντοστού. Έχει παίξει περισσότερο από οποιονδήποτε τερματοφύλακα της Ελεφαντοστού στο AFCON, κάνοντας 24 εμφανίσεις σε επτά διαφορετικά τουρνουά.

Σε επίπεδο συλλόγου, ο Goumene έπαιξε για τον Raja Casablanca πριν ενταχθεί στην Τουλούζη, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Ο θρύλος της Ελεφαντοστής εργάζεται σήμερα ως διευθυντής της Αφρικής Sports d’Abidjan.