Θυμηθείτε τις μεγαλύτερες στιγμές του μύθου της Αγγλίας Μπόμπι Μουρ

Σε ό, τι θα ήταν τα 80α γενέθλια του θρυλικού παγκόσμιου καπετάνιου της Αγγλίας, θα κοιτάξουμε πίσω σε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές του.

Ο Robert Frederick Chelsea Moore ήταν το χρυσό αγόρι από μια χρυσή γενιά Αγγλικών παικτών που οδήγησε περίφημα τη χώρα του στη δόξα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έχτισε μια κληρονομιά που δεν μοιάζει με κανένα άλλο από το West Ham.

«Ο καπετάνιος μου, ο αρχηγός μου, το δεξί μου χέρι. Ήταν το πνεύμα και ο καρδιακός παλμός της ομάδας. Ένας γαμάτος ποδοσφαιριστής που θα μπορούσα να εμπιστευτώ τη ζωή μου. Ήταν ο υπέρτατος επαγγελματίας, ο καλύτερος με τον οποίο δούλεψα ποτέ. Χωρίς αυτόν η Αγγλία δεν θα είχε κερδίσει ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο.» — Alf Ramsey

Πολλοί τον θεωρούσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές στην ιστορία, και η κληρονομιά του εξακολουθεί να καίγεται έντονα ακόμη και 28 χρόνια μετά το θάνατό του.

Έτσι προς τιμήν των 80ων γενεθλίων του Μουρ σήμερα, θυμόμαστε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές καριέρας του Άγγλου.

Νικητής Κυπέλλου FA με τη Γουέστ

Ο Bobby Moore θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος παίκτης του West Ham για διάφορους λόγους.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με τους Σφυριά, κάνοντας πάνω από 600 εμφανίσεις μεταξύ 1958 και 1974, και ήταν ο καπετάνιας του συλλόγου για πάνω από μια δεκαετία.

Και το 1964, την ίδια χρονιά που ο Μουρ έγινε καπετάνιος της Αγγλίας, ο αμυντικός οδήγησε τον Γουέστ Χαμ στην δόξα του Κυπέλλου FA νικώντας τον Πρέστον Νορθ Εντ 3-2 στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Κέρδισε επίσης το FWA Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς.

«Αυτό το τάκλιν από τον Moore»

άμυνα τίτλο της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1970 δυστυχώς έληξε σε μια προημιτελική απώλεια στη Δυτική Γερμανία.

Αλλά ενώ τα Τρία Λιοντάρια έφυγαν από το Μεξικό με άδεια χέρια, το υπέροχο τάκλιν του Moore στο Jairzinho εξακολουθεί να θυμόμαστε πάνω από 50 χρόνια αργότερα.

Ήρθε στο δεύτερο αγώνα ομίλου-σταδίου μεταξύ Βραζιλίας και Αγγλίας. Ο Jairzinho αγωνίστηκε προς το γκολ πριν ο Moore κάνει μια τέλεια χρονομετρημένη υποκλοπή για να απομακρύνει τον Βραζιλιάνο καθαρά και να βγάλει την μπάλα από τον κίνδυνο.

Ακόμη και ο Pele, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία, εντυπωσιάστηκε και αργότερα αντάλλαξε πουκάμισα με τον Moore.

Ευρωπαϊκή δόξα

Κερδίζοντας το Κύπελλο FA είναι πάντα ξεχωριστό, αλλά Moore πήγε ένα καλύτερο το 1966.

Ο θρυλικός καπετάνιος οδήγησε τον Γουέστ Χαμ σε νίκη 2-0 επί του Μονάχου 1860 στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης, με την ευγένεια δύο γκολ του Alan Sealey, για τη μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του συλλόγου.

Παραμένει ο μοναδικός μεγάλος ευρωπαϊκός θρίαμβος του West Ham μέχρι σήμερα.

Κερδίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Wembley το 1966

Η πιο διάσημη στιγμή της καριέρας του Μουρ πρέπει να είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, κανένα άλλο επίτευγμα δεν μπορεί να συγκριθεί.

Μέχρι σήμερα, ο Moore παραμένει ο μόνος Άγγλος που θα άρει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού βοήθησε την εθνική ομάδα να νικήσει τη Δυτική Γερμανία 4-2 στον τελικό του διάσημου παλιού Wembley τον Ιούλιο του 1966.

Ένα άγαλμα του Μουρ φτιάχτηκε προς τιμήν του το 2007 μετά τα αποκαλυπτήρια του νέου Γουέμπλεϊ.