Η UEFA επέκρινε για την απαγόρευση ντόπινγκ του Andre Onana: «Ένας χρόνος είναι μια αιωνιότητα»

Η Ολλανδική Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών ζήτησε από την UEFA να αναθεωρήσει την ποινή που δόθηκε στον τερματοφύλακα Onana του Ajax.

Ο Andre Onana απαγορεύτηκε από όλους τους αγώνες ποδοσφαίρου για περίοδο 12 μηνών. Η UEFA καταδίκασε τον τερματοφύλακα αφού το δείγμα ούρων του ήρθε εκ των υστέρων για απαγορευμένη ουσία τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, ο 24χρονος ισχυρίστηκε ότι πήρε τη φουροσεμίδη κατά λάθος, όπως είχε συνταγογραφηθεί στη σύζυγό του. Στην πραγματικότητα, ο Onana είπε ότι μπέρδεψε το διουρητικό φάρμακο με ασπιρίνη.

Ο Ajax δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό, καθώς πιστεύουν ότι η ποινή ήταν άδικη. Οι Ολλανδοί πρωταθλητές υποστήριξαν ότι ο Onana δεν πήρε την ουσία για να «ενισχύσει το σώμα του και έτσι να βελτιώσει την απόδοσή του».

Επιπλέον, η Ολλανδική Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών έχει βγει προς υποστήριξη του νεαρού τερματοφύλακα. Σύμφωνα με την VVCS, η τιμωρία είναι σαφώς δυσανάλογη σε σύγκριση με το «έγκλημα».

«Η UEFA ακολουθεί την υπεράσπιση της Onana ότι ήταν λάθος. Ότι πήρε λάθος χάπι στις 30 Οκτωβρίου για να μετριάσει έναν πονοκέφαλο. Για τον λόγο αυτό, δεν θα λάβει τα «συνήθη» τέσσερα χρόνια, αλλά η ποινή του θα είναι «περιορισμένη» σε ένα έτος.

«Ωστόσο, ένας χρόνος είναι μια αιωνιότητα στην καριέρα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή… Μια καριέρα που είναι σύντομη ούτως ή άλλως. Το ερώτημα είναι πώς μπορείτε απλά να αναστείλετε έναν παίκτη για ένα χρόνο, αν είστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει κάποιο λάθος;»

Το VVCS θέλει η UEFA να ακυρώσει την τιμωρία της Onana.

Η Ολλανδική Ένωση πιστεύει ότι κανένας παίκτης δεν πρέπει να τιμωρηθεί για ενέργειες που σαφώς δεν έχουν καμία επίδραση στην απόδοσή του. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν ότι η Onana δεν είχε καμία πρόθεση να εξαπατήσει. Επιπλέον, το VVCS προειδοποιεί ότι η καριέρα του θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή την απόφαση.

«Η αναστολή από μόνη της είναι δυσανάλογη, αλλά η ιδέα ότι ο παίκτης δεν μπορεί καν να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα κατά τη διάρκεια της αναστολής είναι εντελώς ακατανόητη. Αυτή η αδικία, η οποία δεν έχει προστιθέμενη αξία και οδηγεί στην άσκοπη απομόνωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, πρέπει επίσης να αντιστραφεί επειγόντως.

«Το VVCS ελπίζει ότι η τιμωρία του André Onana θα ακυρωθεί (ή θα μειωθεί σημαντικά) από το CAS. Αλλά αυτή η περίπτωση δείχνει για άλλη μια φορά την ανάγκη αναδιάρθρωσης των κανόνων.»