Γνωμοδότηση: Jose Mourinho είναι μόνο μια σκιά του πρώην εαυτού του

Μετά τη δεύτερη ευθεία ήττα του ως επαγγελματίας διευθυντής, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια για τον Jose Mourinho. Είναι η σκιά του προηγούμενου εαυτού του.

Όλοι θυμόμαστε όταν ο Jose Mourinho ήταν σε καλό δρόμο για να γίνει ο καλύτερος μάνατζερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός μάνατζερ του Sir Bobby Robson, αφού ο αγγλικός μύθος είδε τις αναφορές των παικτών του στην Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην FC Barcelona, ήταν προφανές ότι ανέβαινε στην κλίμακα για να γίνει κάποια μέρα επαγγελματίας διευθυντής. Μόνο που πάντα ήξερε ότι θα πήγαινε μακριά, οι υπόλοιποι από εμάς δεν γνωρίζαμε το μεγαλείο του.

Παρά το γεγονός ότι είχε μια πιο αμυντική τακτική προσέγγιση με όλες τις ομάδες του, ο Χοσέ βρήκε ακόμα ένα άγριο επίπεδο επιτυχίας κατά τη διάρκεια της πρώτης του μεγάλης συναυλίας ως μάνατζερ. Ο άνθρωπος κυριολεκτικά κέρδισε τα πάντα στο FC Porto. Ένα Κύπελλο UEFA, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και αρκετούς εγχώριους τίτλους αργότερα. Η Τσέλσι τον έπιασε. Όλος ο κόσμος ήταν δέος για το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου που επεκτάθηκε για σχεδόν δύο δεκαετίες. Αλλά κάτι συνέβη στην πορεία που άλλαξε τον Χοσέ Μουρίνιο σε θεμελιώδες επίπεδο. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιχειρήσουμε μια εξήγηση.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν εκεί που κάτι άλλαξε.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Jose Mourinho έφτασε στο αποκορύφωμά του στη Ρεάλ Μαδρίτης, ακόμη περισσότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης του περιόδου στο Inter Χορηγείται, κέρδισε το πρίμα με την ιταλική ομάδα, αλλά κατάφερε να νικήσει ένα από τα καλύτερα συλλόγους στην ιστορία κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ισπανία. Αυτή η ομάδα της Μπαρτσελόνα με επικεφαλής τον Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν σχεδόν αδύνατο να νικηθεί, αλλά ο Χοσέ Μουρίνιο τα κατάφερε. Η θεωρία μας είναι ότι άλλαξε διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του με αρνητικό τρόπο με τον θάνατο της Βαρκελώνης ως απώτερο σκοπό του.

Η σχέση του με κάποιους παίκτες έγινε αντιπαράθεση και τον επηρέασαν σε θεμελιώδες επίπεδο. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής συμπεριφοράς, τα αποτελέσματα του Mourinho επηρεάστηκαν επίσης βαθιά. Θα μπορούσαμε να έχουμε τον καλύτερο διευθυντή στην ιστορία αλλά επέλεξε να ανταλλάξει αυτή την αναγνώριση για μια παράλογη μάχη ενάντια στην ίδια του την ομάδα. Αυτό συνέβη επανειλημμένα πριν από την προσγείωση στο Τότεναμ. Και αυτός είναι ο λόγος που ο Jose ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες που είχαμε όλοι από αυτόν. Μην μας παρεξηγήσετε όμως. Εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών, αλλά δεν είναι ο απόλυτος καλύτερος όπως πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να είναι.