Τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022: Πού γίνεται το Μουντιάλ 2022;

Τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 Πού γίνεται το Μουντιάλ 2022

Το Κατάρ ετοιμάζεται να γράψει ιστορία φιλοξενώντας το παγκόσμιο κύπελλο 2022 στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που μία τόσο μεγάλη διοργάνωση υλοποιείται στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, το Κατάρ αποτελεί το μικρότερο κράτος που έχει φιλοξενήσει ποτέ την τελική φάση του Μουντιάλ, ενώ πρόκειται επίσης για την πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που πραγματοποιείται χειμώνα. Όλες οι προηγούμενες ήταν καλοκαίρι και η αλλαγή αυτή οφείλεται στις ακραίες θερμοκρασίες του Κατάρ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Κατάρ τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022. Τα γήπεδα παγκοσμίου κυπέλλου είναι κατά κύριο λόγο αυτά πάνω στα οποία εστιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των κατασκευών. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην αρχιτεκτονική, καθώς και στον οικολογικό χαρακτήρα των εγκαταστάσεων αυτών. Στη συνέχεια θα δούμε ποιοι είναι οι χώροι διεξαγωγής του παγκοσμίου κυπέλλου 2022 στο Κατάρ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Οι καλύτερες στοιχηματικές ιστοσελίδες για στοίχημα στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2022

Αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων
Ειδικά χαρακτηριστικά
 
Μπόνους καλωσορίσματος
150€
Μπόνους
Εγγραφή Ivibet
  • Πολλές στοιχηματικές επιλογές
  • Πλήθος τρόπων χρηματικών συναλλαγών
  • Live streaming στο live στοίχημα
97 Αναλογία πληρωμών
150€ Μπόνους
Εγγραφή Ivibet
  • Πολλές στοιχηματικές επιλογές
  • Πλήθος τρόπων χρηματικών συναλλαγών
  • Live streaming στο live στοίχημα
Ivibet Αξιολόγηση
100€
Μπόνους
Εγγραφή 20bet
  • Χαμηλά όρια πονταρίσματος
  • Πολλές προσφορές σε τακτική βάση
  • Ειδικό πρόγραμμα πιστότητας 
97 Αναλογία πληρωμών
100€ Μπόνους
Εγγραφή 20bet
  • Χαμηλά όρια πονταρίσματος
  • Πολλές προσφορές σε τακτική βάση
  • Ειδικό πρόγραμμα πιστότητας 
20bet Αξιολόγηση
122€
Μπόνους
Εγγραφή 22bet
  • Χαμηλά όρια πονταρίσματος
  • Πολλές προσφορές σε τακτική βάση
  • Ειδικό πρόγραμμα πιστότητας
97 Αναλογία πληρωμών
122€ Μπόνους
Εγγραφή 22bet
  • Χαμηλά όρια πονταρίσματος
  • Πολλές προσφορές σε τακτική βάση
  • Ειδικό πρόγραμμα πιστότητας
22bet Αξιολόγηση
1BTC
Μπόνους Καλωσορίσματος
Εγγραφή Vave
  • Χιλιάδες επιλογές στοιχηματικών αγορών.
  • Καλή διεπαφή με εργονομική τοποθέτηση περιεχομένου.
  • Εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών.
96 Αναλογία πληρωμών
1BTC Μπόνους Καλωσορίσματος
Εγγραφή Vave
  • Χιλιάδες επιλογές στοιχηματικών αγορών.
  • Καλή διεπαφή με εργονομική τοποθέτηση περιεχομένου.
  • Εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών.
Vave Αξιολόγηση
500€
Μπόνους
Εγγραφή Vulkanbet
  • Μεγάλη κάλυψη αθλημάτων και αγορών
  • Ανταγωνιστικές αποδόσεις
  • Φιλική διεπαφή και εμπειρία στο κινητό τηλέφωνο
98 Αναλογία πληρωμών
500€ Μπόνους
Εγγραφή Vulkanbet
  • Μεγάλη κάλυψη αθλημάτων και αγορών
  • Ανταγωνιστικές αποδόσεις
  • Φιλική διεπαφή και εμπειρία στο κινητό τηλέφωνο
Vulkanbet Αξιολόγηση

Σταδίου 974

Σταδίου 974

Δίχως αμφιβολία, ένα από τα πιο καινοτόμα στάδια του παγκοσμίου κυπέλλου όσον αφορά το σχεδιασμό τους είναι το Στάδιο 974. Η ιδιαιτερότητα της εγκατάστασης έγκειται στο γεγονός πως το συγκεκριμένο στάδιο κατασκευάστηκε με τη χρήση εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ αποστολής εμπορευμάτων), αφαιρούμενων θέσεων και άλλων υλικών που είναι εύκολο να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων το συγκεκριμένο στάδιο πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί πλήρως. Τα υλικά, μάλιστα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα, προσφέροντας πραγματικά μία νέα ουσία στην έννοια του οικολογικού γηπέδου.

Η κυβέρνηση του Κατάρ προγραμματίζει στη θέση του γηπέδου αυτού να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής για την τοπική κοινότητα που θα θυμίζει υδάτινο πάρκο και το οποίο θα μείνει για πολλά χρόνια προκειμένου οι μελλοντικές γενιές της περιοχής να το απολαύσουν. Η χωρητικότητα του του λυόμενου γηπέδου είναι 40.000, που είναι το ελάχιστο που έχουν οι χώροι διεξαγωγής του παγκοσμίου κυπέλλου.


Σταδίου Lusail

Σταδίου Lusail

Το στάδιο Lusail αποτελεί έναν ιστορικό τόπο για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στάδιο που θα φιλοξενήσει αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου 2022 στο Κατάρ. Η χωρητικότητά του είναι 80.000 και αποτελεί το μεγαλύτερο επίσης στάδιο ευρύτερα στον περσικό Κόλπο. Το Στάδιο Lusail θα αποτελέσει το κέντρο και βασικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα μιας νέας μεγαλούπολης με την ονομασία Lusail. Επιπλέον η λειτουργικότητα του γηπέδου θα αλλάξει μετά το πέρας των αγώνων.

Συγκεκριμένα, το στάδιο αυτό θα μετατραπεί σε μία υποδομή, η οποία περιλαμβάνει σχολεία, καταστήματα, καφετέριες, μικρότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Προκειμένου να διατηρηθεί η υστεροφημία της διοργάνωσης του Κατάρ 2022, η διοργανώτρια επιτροπή αποφάσισε να δωρίσει τις 80.000 θέσεις του γηπέδου σε αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο τον πλανήτη.

Το σχέδιο του γηπέδου θυμίζει το μοτίβο οικιακών σκευών του αραβικού κόσμου και έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα μου βγάζει προς τα έξω τις φιλοδοξίες και την κληρονομιά του Κατάρ και του αραβικού κόσμου.


Διεθνές στάδιο Khalifa

Διεθνές στάδιο Khalifa

Το Διεθνές Στάδιο Khalifa είναι ένα από τα κορυφαία γήπεδα του παγκοσμίου κυπέλλου FIFA 2022. Βρίσκεται στην περιοχή Al Rayyan στα νοτιοδυτικά του Κατάρ και έχει συνολική χωρητικότητα 45.416 θέσεων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό γήπεδο στο Κατάρ, το οποίο υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαιρικούς, αλλά και διάφορους άλλους ασιατικούς αγώνες, όπως το Κύπελλο του Κόλπου, το Ασιατικό Κύπελλο AFC, ενώ έχει φιλοξενήσει και πέντε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA το 2019. Εκεί μάλιστα πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Φλαμένγκο.

Το συγκεκριμένο στάδιο κατασκευάστηκε το 1976. Μετά από αρκετά χρόνια, το 2017, το στάδιο ανακατασκευάστηκε και ξανάνοιξε τις πύλες του φιλοξενώντας τον τελικό του Κυπέλλου των Εμιράτων. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και πολύ μοντέρνο σε σχεδιασμό στάδιο, το οποίο όμως εξακολουθεί να τιμά το παρελθόν του Κατάρ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του σταδίου είναι οι διπλές τεράστιες αψίδες, κατά μήκος των δύο μεγαλύτερων πλευρών του γηπέδου.


Το Στάδιο της Πανεπιστημιούπολης

Το Στάδιο της Πανεπιστημιούπολης

Το Στάδιο της Πανεπιστημιούπολης ή Education City Stadium στα αγγλικά αποτελεί ένα ακόμη επιβλητικό στάδιο. Ο λόγος για τον οποίο πήρε αυτή την ονομασία είναι επειδή βρίσκεται περιστοιχισμένο από αρκετά κορυφαία πανεπιστήμια του Κατάρ, τα οποία βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη της Ντόχα, στην πρωτεύουσα του εμιράτου. Στην καρδιά της εκπαιδευτικής αυτής κοινότητας πηγάζει η καινοτομία, καθώς και η προώθηση των επιστημών, σε πολλούς, νέους και φιλόδοξος επιστήμονες.

Το συγκεκριμένο στάδιο έχει χωρητικότητα 40.000 καθισμάτων. Η οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου κυπέλλου του Κατάρ προγραμματίζει να δωρίσει 20.000 θέσεις από αυτές για τη δημιουργία σταδίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Πέρα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του σταδίου, η κατασκευή του οποίο ολοκληρώθηκε το 2020, οι επισκέπτες του παγκοσμίου κυπέλλου θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν άφθονο πράσινο και κορυφαίας αισθητικής καλλιτεχνικές δημιουργίες στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, το οποίο κατασκευάστηκε επίσης με βάση τους κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης.


Στάδιο Al Thumama

Στάδιο Al Thumama

Το σχέδιο του συγκεκριμένου Σταδίου βασίζεται στον κυκλικό σχεδιασμό των αραβικών τουρμπανιών που είναι γνωστά και ως gahfiya. Το στάδιο Al Tumama σκοπεύει να ακτινοβολήσει τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας χώρας μέσω του δυναμικού αυτού σχεδίου που έχει πάρει το όνομα ενός αυτόχθονου δέντρου της περιοχής. Tο στάδιο βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας Ντόχα του Εμιράτου του Κατάρ και δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ibrahim M.Jaidah, που είναι ιδιαίτερα διάσημος στη χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, η οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου κυπέλλου του Κατάρ 2022 σκοπεύει να μετατρέψει αυτό το στάδιο των 40.000 θέσεων σε ένα μικρότερης χωρητικότητας στάδιο, με 20.000 καθίσματα. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται ένα αθλητικό νοσοκομείο και ένα ξενοδοχείο.


Στάδιο Al Janoub

Στάδιο Al Janoub

Η κατασκευή του Σταδίου Al Janoub ολοκληρώθηκε το 2019 και στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Εμιράτων 2019, με την Al Duhail να σηκώνει το τρόπαιο σε ένα στάδιο χωρητικότητα 40.000 θεατών. Συγκαταλέγεται στα  8 γήπεδα του παγκοσμίου κυπέλλου FIFA 2022.

Το στάδιο Al Janoub βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Al Wakrah στα νότια της πρωτεύουσας Ντόχα. Πρόκειται για μία περιοχή συνδεδεμένη με τη θάλασσα που στο παρελθόν αποτέλεσε το πιο γνωστό χωριό αλιέων μαργαριταριών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και το συγκεκριμένο στάδιο έχει επιρροές αρχιτεκτονικά από την παράδοση του τόπου και θυμίζει εξωτερικά ένα μαργαριτάρι. Η δημιουργία του έγινε από κορυφαίους αρχιτέκτονες του Κατάρ.


Στάδιο Al Bayt

Στάδιο Al Bayt

Αυτό το ξεχωριστό και μοναδικό στάδιο του Κατάρ μπορεί να ανταγωνιστεί τα καλύτερα γήπεδα όλου του πλανήτη. Η χωρητικότητα του είναι 60.000 και καλύπτεται από μία τεράστια κατασκευή που θυμίζει γιγάντια σκηνή. Είναι απίθανο να έχετε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο. Το όνομα του Σταδίου μάλιστα προέρχεται από ένα ειδικό είδος τέντας που χρησιμοποιούν οι νομάδες στο Κατάρ εδώ και αιώνες. Αυτή ήταν και η επιρροή για το σχεδιασμό του και την επιλογή του ως ένα από τα γήπεδα παγκοσμίου κυπέλλου.

Όπως συμβαίνει μάλιστα με τις σκηνές, η συγκεκριμένη κατασκευή δημιουργήθηκε προκειμένου να είναι φορητή. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου 2022 η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ σκοπεύει να αφαιρέσει το πάνω μέρος του γηπέδου και ένα μεγάλο αριθμό καθισμάτων και να τα προσφέρει σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες έχουν ανάγκη αθλητικών υποδομών.

Το σχέδιο του συγκεκριμένου γηπέδου θυμίζει το παρελθόν και το παρόν του Κατάρ, τηρώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της λειτουργικότητας μετά το τέλος των αγώνων.


Στάδιο Ahmad bin Ali

Στάδιο Ahmad bin Ali

Λόγω της τοποθεσίας του στην άκρη ακριβώς της ερήμου, η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος υπήρξε πάντα προτεραιότητα για την περιοχή του Al Rayyan, το μέρος όπου κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο σύγχρονο στάδιο. Όλο το έργο της κατασκευής του γηπέδου στηρίχτηκε πάνω στην ιδέα της βιωσιμότητας.

Μετά το τέλος του παγκοσμίου κυπέλλου FIFA 2022 στο Κατάρ η οργανωτική επιτροπή προγραμματίζει να αφαιρέσει περίπου τις 20.000 από τις 40.000 θέσεις του γηπέδου και να της προσφέρει σε χώρες του εξωτερικού που έχουν ανάγκη από αθλητικές υποδομές.

Το μικρότερης χωρητικότητας πλέον γήπεδο θα συνεχίσει να αποτελεί μία σημαντική υποδομή για την περιοχή και έδρα της ομάδας του Al Rayyan. Άλλωστε το νέο γήπεδο το οποίο άνοιξε τις Πύλες του το 2020 κατασκευάστηκε στη θέση του προηγούμενου γηπέδου της ομάδας. Ενσωματώνει σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κατάρ.